PROGRAM

Obrazac za prijavu na XIX Bugojansko proljece

OBAVIJEST ZA 14 LIKOVNO BIJENALE

OBRAZAC ZA PRIJAVU NA 14 LIKOVNO BIJENALE

PRICA AUTORA SAFETA BERBICA DOBITNIKA NAGRADE "III BUGOJANSKA VAZA" - KACUSA


plakatFerdaSmall
44. TEATARSKI FESTIVAL BiH FEDRA
Bugojno


22 lutke plakat
22. susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH


LutkarskoBijenale15
VIII BUGOJANSKO LUTKARSKO BIJENALE


bijenaleSmall
12. Bugojansko likovno bijenale


Video arhiva-Youtube

INFORMATIVNO TURISTICKI PORTAL
DAH VRBASA


SEMATSKI PRIKAZ VELIKE SCENE POZORISNE DVORANE


JEDINSTVENI CJENOVNIK USLUGA

BUGOJNOSPORT SPORTSKE NOVOSTI


IZVJESTAJ O POSLOVANJU JU KSC BUGOJNO U 2013.


IZVJESTAJ O RADU KSC-a ZA 2011

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 >>


PLESOM PROTIV NASILJA NAD DJEVOJCICAMA, DJEVOJKAMA I ZENAMA
13_ples na trgu
još slika
14. februar 2013.
Na inicijativu "Lokalne koalicije nevladinih organizacija za ravnopravnost spolova Bugojno" nas grad se pridruzio globalnoj kampanji "Plesom protiv nasilja nad djevojcicama, djevojkama i zenama!"
Ples se izvodili mladi ali i stari na glavnom trgu u centru naseg grada. Poceli su himnom grada Bugojna "Bugojno moje", te nastavili brojnim poznatim domacim, ali i stranim hitovima.
Na sceni su se nasle clanice NVO "Sunce", a posebno zanimljiv bio je nastup clanova Plesnog klubova "Violeta" od kojih su se mogli nauciti pravi plesni koraci.
Ovaj dogadaj je pokrenut kao poziv na akciju i odgovor na uzasavajucu statistiku po kojoj je jedna od tri zene tokom svog zivota prebijana ili silovana. Kako ukupna populacija planete Zemlje iznosi oko sedam milijardi ljudi, procjenjuje se da cak jedna milijarda djevojcica, djevojaka i zena trpi nasilje.
U znak solidarnosti sa svima onima koji/e prezivaljavaju nasilje danas je u vremenu od 14:00 do 16:00 sati plesalo vise od 120 nevladinih organizacija, gradani/ke, predstavnici/ce vlasti, javne osobe u 34 grada i opcine Bosne i Hercegovine.

GRAFIKA U PROSTORU
Grafika u prostoru
još slika
13. februar 2013.
U Likovnoj galeriji KSC-a s pocetkom u 19 sati otvorena je izlozba pod nazivom "Grafika u prostoru" Dzenite Huseinovic.
Dzenita je rodena 18.06.1981. godine u Sarajevu. Zavrsila je S.S. Primjenjenih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku reklamne grafike. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafika u klasi prof. Dzevada Hoze. Zvanje magistrice stekla je 2011. godine u klasi prof. Salima Obralica. Trenutno radi na Univerzitetu "Dzemal Bijedic" u Mostaru, na Odsjeku likovnih umjetnosti Nastavnickog fakulteta. Njeni radovi izlagani su diljem BiH, u Srbiji, Spanjolskoj i SAD-u. Clanica je ULUBiHa i ULUFa.
Autorica o radu: "Dugogodisnji rad u pozoristu, iskustva scene i trodimenzionalnog prostora potakao me na razmisljanje o grafici u prostoru. Jos od 2008. godine radim na tom ciklusu. Graficki list oslobadam zida i okvira i pravim iskorak u prostor, iskorak u samoj postavci djela, dajem mu karakteristicne osobine pozorista i time tvorim graficku instalaciju. Graficki listovi sada lebde u prostoru, opisuju ga i kreiranju posmatracevu putanju, ali mu ostavljaju pravo na izbor u koju ce se stranu kretati, kako ga percipirati, koju pricu i osjecaj sebi stvoriti. Na ovaj nacin posmatrac aktivno ucestvuje u stvaranju price i tumacenju djela. Ovim radom sam sebi otvorila novo poglavlje za daljnje proucavanje i istrazivanje izrade grafike u prostoru, istrazivanje njenog odnosa sa prostorom, nacin postavke djela, uvodenje svjetla, pa cak i kinetike i zvuka."

Poklade u Bugojnu
13_poklade.gif
10. februar 2013.
Male i velike maskare, pracene mazoretkinjama i limenom glazbom prosetale su danas ulicama Bugojna u karnevalskoj povorci koja je krenula ispred Hrvatskog doma, a zaustavila se na novom trgu u Sultan Ahmedovoj ulici, gdje ih je docekao veliki broj gledatelja. Tradicionalni bugojanski pokladni karneval organizirali su HKD Napredak, u suradnji s Opcinom Bugojno i Kulturno sportskim centrom. Humoristican karnevalski program vodili su voditelji Radio Kupresa, Ivana i Josip. A nezaobilazan je bio lutak Krnjo koji je trebao odnijeti sve nedace koje su se prikupile u posljednjih godinu dana. Za svirku je bio zasluzan bend "No comment", Limena glazba Napredak, kao i Tamburaski sastav "Zlatne zice". Tri najljepse maske osvojile su novcane nagrade.

LIKOVNA IZLOZBA "ZACUDNI HERCEGOVACKI PEJZAZ"
13_Izlozba_Merime Ivkovic
još slika
23. januar 2013.
Udruzenje likovnih umjetnika Skopaljske doline i galerija KSC Bugojno sinoc je bilo domacinom likovne izlozbe mlade Mostarske umjetnice mr. slikarstva Merime Ivkovic pod nazivom "Zacudni hercegovacki pejzaz". Ovo je ujedno bila i prva ovogodisnja izlozba koju organizira ULUSD a koju je prof.dplomirani vajar Adina Kero proglasila otvorenom, iskazavsi zadovoljstvo sto je u prilici da omoguci izlaganje radova mladih jos uvijek neafirmisanih likovnih stvaraoca kao i to da ce udruzenje i dalje nadstojati biti domacinom brojnih likovnih izlozbi kako mladih tako vec i vec afirmisanih bosanskohercegovackih stvaraoca.
Merima je rodjena 1983. godine u Mostaru. Zavrsila je Nastavnicki Fakultet pri Univerzitetu Dzemal Bijedic i stekla zvanje Profesor likovne kulture - diplomirani slikar. Postdiplomski studij zavrsila je na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu - Odsjek slikarstvo u klasi prof. Seada Musica. Clan je ULUBiH-a. Izlagala je na mnogim samostalnim i grupnim izlozbama u zemlji i inostranstvu.
U slikarstvu Merime Ivkovic bivstvuje osjecaj treptanja jednostavnih elemenata i tekstura, transponira nas tjelesno u druga stanja izvan uobicajenih. Kroz manipulaciju povrsina stvara se osjecaj prostornog trenutka "izmedju" gdje se lagano gubi staro a novo se jos ne prepoznaje. Da bi smo spoznali vise, usvajamo nove prostorne sklopove u vec zadati sklop, to je vise od onoga sto vidimo, vise od onoga sto cujemo, dok se u konacnici sve ocituje u samom kontekstu fizickog i vidljivog. Enformel, pokret koji je ostavio prostora dogadjaju, ima mogucnost upravo tog pokretanja, premisljanja, fleksibilnosti i nadogradjivanja i njime se upravo slikarica koristi, ali kroz neke nove vrijednosti, neka nova koristenja enformelnih rezultata kao postenformel ili neoenformel (...).
O autorici izlozbe akademski slikar Jusuf Niksic rekao je sljedece:
Merima pripada onoj najmladjoj obrazovanoj generaciji umjetnosti. Taj proces je zapoceo malo prije studija. Kao djevojcica zagledana u prirodne fenomene kakvim obiluje hercegovina, gdje se stvari prividjaju i koje svakog casa mijenjaju svoj oblik i boju, upijajuci svjetlost i zvuk. Njene pripremne radne povrsine, su samo kao izvjesena naslucivanja dogadjaja a nikad unaprijed poznat i odredjen rezultat. U njenom introvertnom stanju duha, mozda i nesvjesno, dolazi u stanje opiranja banalnoj percepciji ideje.

SPEKTAKULARNI DOCEK NOVE GODINE NA GRADSKOM TRGU
13_DocekNove
još slika
31. decembar 2012.
Opcina Bugojno i Kulturno sportski centar organizovali su docek na otvorenom u Sultan Ahmedovoj ulici. U toku dana, od 14 sati organizovan je novogodisnji program za malisane, gdje su nastupali ucesnici djecijih manifestacija KSC-a Bugojno i druzenje bugojanskih malisana s Djeda Mrazom. Zabavni program poceo je od 21.00 sati, na kojem su ucestvovali Urban republic bend, Sejla Hujdur, Nedim Karadza, Edna Batic, Nedim Hadziahmetovic i Acoustical four. Nekoliko hiljada Bugojanaca je zajedno s nacelnikom opcine odbrojavalo posljedne sekunde odlazece godine.

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 >>

REKLAME / SPONZORI

bihT

macolalogo

mgm

saOs

bbgard

Općina Bugojno BUGOJNOSPORT-SPORTSKI SAVEZ Teatar FEDRA Bugojno Moje Bugojno Bugojno.org Stonoteniski klub Bugojno Karate klub Bugojno Centar za Dramski Odgoj BiH Bug.ba