- JU Kulturno sportski centar Bugojno - 

 

JU Kulturno sportski centar Bugojno je izgrađen 1983. godine i predstavlja moderan kulturno - sportski kompleks smješten u centru Bugojna. Kao jedinstven arhitektonski prostor sastavljen je od tri cjeline: Kulturni centar, Sportska dvorana i Amfiteatar na otvorenom. Pravni je sljedbenik Doma kulture Bugojno koji je otvoren 1971. godine.

Raspolaže sa:

- Pozorišnom/kino salom - 514 sjedišta

- Malom salom/kamerna scena - 100 sjedišta

- Likovnom galerijom

- Gradskom bibliotekom

- Baletnom salom

- Amfiteatrom na otvorenom

- Sportskom dvoranom – 3.500 sjedišta

- Teretanom

U KSC Bugojno su realizirani mnogobrojni kulturni i sportski događaji od državnog i internacionalnog značaja.

Svojom inicijativom i stalnom podrškom udruženjima iz kulture imao i ima značajnu ulogu u formiranju i radu: Teatra FEDRA Bugojno, Gradskog folklornog ansambla Bugojno, Udruženja likovnih umjetnika Skopaljske doline i Limene glazbe Bugojno.

Stalnom podrškom i obezbjeđenjem uslova za održavanje treninga i realizaciju sportskih dogđađaja dao značajan doprinos u razvoju košarke i rukometa u Bugojnu.

Organizacijom internacionalnih i državnih kulturnih događaja: Teatarski festival BiH FEDRA, Susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH, Bijenale jugoslovesnkog lutkarstva, Bugojansko likovno bijenale, Bugojansko proljeće, Bugojanska vaza;

kao i realizacijom internacionalnih i državnih sportskih događaja: Balkansko prventstvo u stonom tenisu, Internacionalni rukometni turnir „Rukomet je moja budućnost“, Karate turnir „AJVATOVICA“, Karate turnir „FUTURA“ i mnogih drugih sportskih događaja

predstavlja najznačajniji kulturni i sportski centar u Srednjoj Bosni.

Vizija KSC Bugojno: Najznačajniji kulturno sportski centar u Srednjoj Bosni koji  realizacijom državnih i internacionalnih kulturnih i sportskih događaja gradi imidž Bugojna kao značajnog kulturnog i sportskog grada na Balkanu i grada u kojem je ugodno živjeti.

 

 

 

Misija KSC Bugojno: Razvoj kulture i sporta u Bugojnu i BiH sa akcentom na organizaciji i realizaciji državnih i internacionalnih kulturnih i sportskih događaja.