Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH

 

Susret pozorišta/kazališta lutaka BiH je NAJSTARIJI lutkarski festival u BiH. Prvi Susret je održan u Mostaru 1971. godine. Narednih nekoliko godina Susret mijenja svake godine grada domaćina i održava se u: Banja Luci, Brčkom, Bihaću, Rudom i Sarajevu, da bi od 1977. godine stalni domaćin Susreta bilo Bugojno.

Uspostavljanjem Bijenala jugoslovenskog lutkarstva (1979. godine), Susret se održava bijenalno od 1980 godine.

Organizator Susreta u to vrijeme je bila Poslovna zajednica profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine i od 1977. godine Kulturno sportski centar Bugojno.

Od 1990. do 2008. godine Susret nije održavan.

U organizaciju JU Kulturno sportski centar Bugojno, Susret se obnavlja 2008. godine i održava se svake godine do 2013. godine kada se obnavlja i Bijenale jugoslovenskog lutkarstva pod novim nazivom Bugojansko lutkarsko bijenale. Tako da se od 2013. godine Bijenale i Susret održavaju bijenalno, odnosno naizmjenično.

Autor loga Susreta je Dobrivoje Samardžić Bobo.

Vizija

Najznačajniji državni lutkarski festival u BiH.

Misija

Omogućiti profesionalnim lutkarima iz BiH da u ugodnim i prijateljskim uslovima prezentiraju svoje najbolje predstave i razmjene iskustva. Našu specifičnost ćemo da gradimo na saradnji sa studentima umjetničkih akademija iz BiH i regije s ciljem da se izgradi i razvije autentično lutkarstvo u BiH.