KONKURS ZA PRIJAVU NA

46. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno 2018.

Poštovani,

 

obavještavamo Vas da će se 46. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno održati od 13.07. do 20.07.2018. godine.

 

Prijave na Festival su od 19.03. do 04.06.2018. godine. Prijave treba da sadrži:

-          Obavezna dostava popunjenog Obrasca za prijavu na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

-          Obavezna dostava: snimka predstave, popunjen i isprintan obrazac za prijavu, a ukoliko predstava prođe selekciju naknadno je potrebno dostaviti 3 plakata i 5 afiša predstave.

 

JU Kulturno sportski centar Bugojno

Nugle II

70230 Bugojno

 

Selektor 46. Festivala je Sead Đulić.

OO Festivala je sugerisao selektoru da uživo pogleda što više predstava a po mogućnosti sve predstave. Ukoliko se neke predstave zbog opravdanih razloga (nemogućnosti usklađivanje termina sa selektorom ili iz nekih drugih razloga) ne mognu gledati uživo, selekcija će se vršiti pregledom video snimaka tih predstava.

 

Teatri koji pozovu selektora obavezni su da:

-          Selektoru obezbijede dnevnicu u iznosu od 50 KM (iznos ostaje 50 KM bez obzira koliko dana će selektor provesti kod teatra domaćina).

-          Putne troškove (cijena povratne autobusne karte ili 10 litara goriva na 100 km)

-          Smještaj, ukoliko selektor mora noćiti u gradu domaćina.

 

 

Honorar selektoru će platiti direkcija Festivala.

 

Krajnji rok za dostavu izvještaja Selektora je 11.06.2018. godine.

 

U prilogu Vam dostavljamo:

-          Obrazac za prijavu

-          Pravilnik Festivala možete pročitati na zvaničnoj stranici KSC-a.

 

Termini za gledanje predstava će se koordinirati između teatara, direktora Festivala, producenta Festivala i selektora.

Kontakt telefon - direktor Festivala Mirza Idrizović 061 977 321.

Selektor – Sead Đulić 061 626 978

Producent Festivala- Senada Milanović 061 426 588.

 

Više o Festivalu i tehničkim karakteristikama Pozorišne sale i Kamerne scene (Male sale) možete saznati na www.kscbugojno.ba.

Obrazac za prijave mozete preuzeti ovdje.

 

 

S poštovanjem,

                                                                                                          D  I  R  E  K  T  O  R

 

                                                                                                                                                                                                          Mirza Idrizović   

 

Organizovane posjete bugojanskih osnovaza u kino

 Učenici Osnovnih skola iz Bugojna u pratnji svojih učiteljica i učitelja, posjetili kino u KSC- Bugojno. Imali su priliku uživati u projekciji animiranog filma „MALI VESELJAK“

Sva djeca su uživala u proekciji animiranog filma na velikom platnu i druženju a ujedno su proširili svoje znanje iz medijske kulture.

 

„XX Bugojansko proljeće“

 Javni poziv za učešće!

 „XX Bugojansko proljeće“ će se održati od početka aprila do 20.05.2018. godine.

 „Bugojansko proljeće“ je tradicionalna kulturna manifestacija revijalnog karaktera na kojoj mogu učestvovati profesionalne kulturne i umjetničke institucije, udruženja, škole i samostalni umjetnici.

 Na „XX Bugojansko proljeće“ se možete prijaviti sa svim formama umjetničkih i kulturno zabavnih programa (izložbe, predstave, koncerti, kolažni programi, performansi itd.)

 Za realizaciju Vaših programa možete planirati da koristite sve prostore u KSC Bugojno (Pozorišna dvorana, Mala sala – kamerna scena, Umjetnička galerija, Hol, Plato, Sportska dvorana) kao i opremu i tehniku kojom raspolaže KSC Bugojno.

Na www.kscbugojno.ba možete vidjeti navedene prostore kao i opremu kojom raspolažemo.

 Prijavu programa možete izvršiti dostavom popunjenog Obrasca za prijavu u elektronskoj formi na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili na adresu

 JU Kulturno sportski centar Bugojno

Nugle II

70230 Bugojno

 Obrazac za prijavu u elektronskoj formi možete preuzeti sa ovdje ili sa fb grupe KSC Bugojno.

 Krajnji rok za prijavu programa je 20.03.2018. godine.

 Nakon dostavljenih prijava, kontaktirat ćemo vas radi konačnog dogovora oko uslova za vaš program i uskladiti termin realizacije vašeg programa.

 Krajnji rok za izradu programa je 01.04.2018.

 

S poštovanjem,

 

                                                                                                                                                       

v.d. D I R E K T O R

                     Mirza Idrizović  

Izložba #musthave" Vesne Sušac

U četvrtak, 21.12.2017. u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno bit će upriličena izložba #mustave# mr. art. Vesne Sušac. Otvaranje izložbe je u 18,00 sati.

Vesna Sušac je diplomirala je 2000. kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru u klasi prof. Nikole Vučkovića. Poslijediplomski studij završila je 2011. na ALU Sarajevo u klasi prof. Mustafe Skopljaka, kiparski odjel. Trenutno pohađa doktorski studij Ars sacra na ALU Sveučilišta u Mostaru. Radi na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru na kolegijima likovne kulture i metodike likovne kulture i odgoja. Članica ULUBiH-a, DHLU FBiH i likovne skupine EN FACE.

Dobitnica je više strukovnih nagrada i priznanja za kiparstvo i crtež.

 

Organizator izložbe je KSC Bugojno u suradnji sa Ogrankom matice hrvatske Bugojno.

Dodjeljena nagrada za najbolju kratku priču "V Bugojanska vaza"

Povodom Dana državnosti BiH i ove godine raspisan „Konkurs za kratku priču/pripovijetku“ Bugojanska vaza. Pokrovitelj ove nagrade je Općina Bugojno. 
Na konkurs je pristiglo 36. radova.
Ovogodišnji žiri za izbor najboljeg rada je bio u sastavu:
- dr. Nedžad Ibrahimović,
- Tanja Stupar-Trifunović 
- Asmir Kujović
Nagrada za najbolju priču je dodijeljena Safetu Berbiću za priču "Zaštitna injekcija".
U sklopu ove manifestacije je održana i promocija knjige poezije „Vidikovac“, autora Asmira Kujovića.

Pet kratkih priča u užem izboru za nagradu "V Bugojanska vaza"

Odluku o pobjedniku žiri će donijeti do 21.11.2017. godine. Uručenje nagrade će biti 23.11.2017. godine u Kulturno sportskom centru Bugojno u 19,00 sati


Na konkurs za kratku priču „V Bugojanska vaza“ pristiglo je 36 priča iz BiH i inostranstva. Ovogodišnji žiri dr. Nedžad Ibarhimović, Tanja Stupar-Trifunović i Asmir Kujović su u uži izbor izabrali sljedećih pet priča:

• Pet plavki Zorana vječnog brucoša (šifra: Zimzeleno)
• Zaštitna injekcija (šifra: Adem)
• Kako je umro Ivo Đugum (šifra: Toscana)
• Na terasi motela (šifra: Ribar)
• Kome cvate magnolija (šifra: Verdigris)

Odluku o pobjedniku žiri će donijeti do 21.11.2017. godine. Uručenje nagrade će biti 23.11.2017. godine u Kulturno sportskom centru Bugojno u 19,00 sati.

Nagrada se sastoji od replike „Bugojanska vaza“ (original se nalazi u Zemaljskom muzeju BiH i predstavlja najstariji pronađeni pisani spomenik u BiH), autorice Adine Kero i novčanog iznosa od 1.000 KM.

Organizator manifestacije je Kulturno sportski centar Bugojno a pokrovitelj Općina Bugojno. Nagrada se dodjeljuje povodom Dana državnosti BiH.

Dodjela nagrada i zatvaranje bijenala

Danas je posljednji dan IX Bugojanskog lutkarskog bijenala.  U 10,00 sati publika je pogledala posljednju revijalnu predstavu „ZAPADNA NIGDILIJA“  ASU-Sarajevo-studentska predstava. Predstava je odigrana u Maloj sali KSC-a.
U 11,15 sati odigrana je u Pozorišnoj dvorani KSC-a posljednja takmičarska predstava „BAJKA O RIBARU I RIBICI“ JU GRADSKO POZORIŠTE Podgorica.
U 18,00 sati u Maloj sali KSC-a održale su se dvije prezentacije radionica; „Izrada lutaka“ i „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“. Predavači su bili doc.dr.art. Ria Trdin i  Dragoslav Todorović Šilja. Nakon toga na ovogodišnjem Bijenalu, po prvi put, održala se Promocija zbornika tekstova koji su imali scensko čitanje na Susretima pozorišta/kazališta  lutaka BiH i na Bugojanskom lutkarskom bijenalu,  te prezentacija projekta: Bijenalni konkurs za lutkarski tekst na nivou BiH.
U 20,00 sati upriličena je svečana dodjela nagrada u Maloj sali KSC-a.
Na početku se direktor KSC-a i Bijenala, Vahid Duraković, obratio publici i zahvalio sponzorima koji su pomogli da se realizuje IX Bugojansko lutkarsko bijenale, te im je i zvanično uručio priznanja kao znak zahvalnosti.

Potom, Dječiji žiri u sastavu Letizia Pličanić, Hana Jusić, Merjem Jusufbašić, Hena Zukić, Imran Nuspahić i Aida Sušić, je proglasilo  „DEVETU OVČICU“ za najbolju predstavu.

Nakon toga,  stručni žiri Devetog bugojanskog lutkarskog bijenala, u sastavu Tamara Kučinović, član, Nerimana-Narda Nikšić, član i Željko Hubač, predsjednik, na sjednici održanoj 15.09.2017. godine u Bugojnu, donio je jednoglasno sljedeće odluke:

1.       Da se Priznanje za glumačku igru dodijeli ansamblu predstave „Andersenovi kuvari“ u režiji Dragoslava Todorovićai izvođenju Malog pozorišta „ Duško Radović“ iz Beograda.

 

Podredivši svoje neupitne individualne glumačke kvalitete kolektivnoj igri, koja je bitan segment rediteljskog koncepta, glumci ove predstave su nam dokazali da se kroz čvrstu partnersku igru ponajbolje mogu apostrofirati individualne umjetničke vrijednosti.

 

2.       Da se Nagrada za najbolju muziku dodijeli Nikolaju Jakimovu za muziku u predstavi „ Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina u režiji E.Ibrahimova i izvođenju  JU „ Gradsko pozorište“Podgorica.

 

U izuzetno zahtjevnog scenskoj formi ove predstave, u kojoj muzika postaje glavna potpora dramskoj akciji, Jakimov je našao značajan prostor za svoj autorski pečat i time pridonio atmosferi i emotivnoj liniji radnje.

 

3.       Da se Nagrada za vizualni identitet ravnopravno dodijeli predstavama „ Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina u režiji E.Ibrahimova i izvođenju  JU „ Gradsko pozorište“Podgorica i „Odisej-san o povratku“ u režiji B.Kolevske i izvođenju „Dječijeg pozorišta Republike Srpske“ iz Banja Luke.

 

Izuzetno važan segment lutkarske predstave, koji nivo scenske atrakcije dovodi do katarze jednako kao i linija radnje, u ovim predstavama uspješno sprovodi taj pricnip.

 

4.       Da se Nagrada za najbolju animaciju ravnopravno dodijeli ansamblu JU „ Gradsko pozorište“ Podgoricaza animaciju lutaka u predstavi„ Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina u režiji E.Ibrahimova i Ivici Lučiću i Ingi Šarić za animaciju lutke Deveta ovčica u predstavi „Deveta ovčica“ Silvije Šesto u režiji Ljudmile Fedorove „Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku“.

 

Ispunivši prostor između tehničkog vođenja lutke i kreacije lika na umjetnički relevantan način, glumci/lutkari su postigli da lutkarstvo zaživi kao vrhunska kazališna umjetnost.

 

5.       Da se Nagrada za najbolju režiju dodijeli Ljudmili Fedorovoj za režiju predstave  „Deveta ovčica“ Silvije Šesto „Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku“.

 

Vodeći računa o svim bitnim elementima pozorišne lutkarske predstave namjenjene djeci, Ljudmila Fedorova je uspjela da jednostavnim redateljskim rješenjima dovede u sklad glumačku igru i liniju radnje tvoreći kompaktnu predstavu snažnog umjetničkog izraza.

 

6.       Da se Nagrada za najbolju predstavu dodijeli predstavi „ Bajka o ribaru i ribici“ A.S.Puškina u režiji E.Ibrahimova i izvođenju  JU „ Gradsko pozorište“ Podgorica.

 

 

Ova nadasve uzbudljiva i slojevita predstava u svom snažnom izrazu na mnogim razinama percepcije djeluje katarzično, a posebno na emotivnom planu. Bajka u kojoj je semantički kod iznad narativnog nerjetko postavlja mnoge zamke za inscenaciju. Zajedničkim radom autorski tim ove predstave i glumci su uspjeli svaku od tih zamki iskoristiti kao prednost za vrhunsku kreativnost. A u toj inventivnosti se krije sav žar lutkarske igre!

Na kraju, načelnik Hasan Ajkunić se zahvalio svim prisutnim i zvanično zatvorio IX Bugojansko lutkarsko bijenale. 

Četvrti dan IX Bugojanskog lutkarskog bijenala

IX Bugojansko lutkarsko bijenale se polako približava kraju. Već smo došli do četvrtog dana festivala. U 11:00 sati smo uživali, zajedno sa djecom iz osnovnih škola, u predstavi revijalnog karaktera „PUSTOLOVINE VESELOG LUTKA NEŠUTKA“, UG „Scena“ / Gradsko pozorište Živinice, reditelja Zlatka Jugovića. Predstava se održala u Maloj sali KSC-a. Predstava govori o Lutku Nešutku koji u svojim lutanjima stigne svugdje. On prelazi iz pustolovine u drugu i iz bajke u bajku.

Nakon ove predstave publika je imala priliku pogledati predzadnju takmičarsku predstavu „LJEPOTICU I ZVIJER“, Pozorište lutaka Mostar, čije je reditelj Todor Valov. Predstava se održala u punoj Pozorišnoj dvorani. „LJEPOTICA I ZVIJER“ je rađena po, svima već poznatoj bajci, koju je napisala Madame de Villenuve, a govori o preobražavajućoj ljubavi koja mijenja život ne samo onih koji vole, nego i onih kojima je potrebna ljubav. Publika se oduševila ovom predstavom koja daje jasnu poruku da je prava ljepota u čovjeku, odnosno u duši čovjeka.

Okrugli sto je uobičajno održan u 17:00 u Maloj Sali KSC-a. Na okruglom stolu predstava „LJEPOTICA I ZVIJER“ je dobila sve pohvale, a posebno se istaknulo da sama bajka „Ljepotica i zvijer“ je već svima dobro poznata i mnogo puta dramski prerađena, te da nosi univerzalnu vrijednost.

U 19:30 publika je mogla ponovo uživati u „PUSTOLOVINAMA VESELOG LUTKA NEŠUTKA“, ali ovaj put na Gradskom trgu u Bugojnu.

Sutra nas očekuje posljedni dan IX Bugojanskog lutkarskog bijenala, te posljedna takmičarska predstava „BAJKA O RIBARU I RIBICI“. Osim takmičarske predstave očekuju nas i posljedna revijalna predstava „ZAPADNA NIGDILIJA“, te dvije prezentacije radionica, na koje su išli učesnici i gosti koji su vrijedno radili svakog dana Bijenala. Na ovogodišnjem Bijenalu nas prvi put očekuje Promocija zbornika tekstova koji su imali scensko čitanje na Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH i na Bugojanskom lutkarskom bijenalu.

Treći dan IX Bugojanskog lutkarskog bijenala

U 11:00 sati, trećeg dana IX Bugojanskog lutkarskog bijenala, odigrana je prva predstava revijalnog karaktera „ZLOGRBA“, Umjetničke akademije Osijek. Predstava je nastala u sklopu kolegija Animacija 6: kombinirane tehnike. „ZLOGRBA“ se odigrala u Maloj sali KSC-a, koja je ovaj put bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a publika je ovu predivnu predstavu nagradila gromoglasnim aplauzom i mnogo pozitivnih komentara djece i odraslih.

U popodnevnim satima publika je mogla uživati u predstavi „ODISEJ-SAN O POVRATKU“, Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Režiju za ovu predstavu je radila Biserka Kolevska. Bugojanskoj publici ova predstava nije nepoznata, s obzirom da je proglašena za najbolju predstavu na 22.
Susretu pozorišta/kazališta lutaka BiH.

Sutra je na repertoaru revijalna predstava „PUSTOLOVINE VESELOG LUTKA NEŠUTKA“, te takmičarska predstava „LJEPOTICA I ZVIJER“. 

Drugi dan IX Bugojanskog lutkarskog bijenala

Drugi dan IX Bugojanskog lutkarskog Bijenala zvanično je počeo u 11:00 sati, sa predstavom „O dečki in pingvinu“ Lutkovnog gledališča Maribor u režiji Zorana Petrovića.

Predstava se odigrala u Pozorišnoj dvorani KSC-a, s tim da su predstava igrala u formi kamerne scene. U ovoj predstavi igrao je Miha Bezeljak, koji je bio animator svih lutaka. U predstavi su uživala djeca koja su nam stigla iz vrtića „Sunce“ i prvačići koji su nas posjetili sa svojim učiteljicama, mada su i odrasli uživali u ovoj, zaista,posebno odigranoj predstavi.

U 16:00 održana je i druga takmičarska predstava – „DEVETA OVČICA“, Dječije kazalište Branka Mihajlovića u Osijeku. Režiju i dramatizaciju ove predstave radila je Ljudmila Federova. Publika je u potpunosti primila svaki dio ove predstave što se dokazalo na kraju, kada su glumci nagrađeni velikim aplauzom.

Nakon ove dvije predstave održan je okrugli sto. Na okruglom stolu moderator, stručni, dječiji žiri i publika su razgovarali samo o predstavi „DEVETA OVČICA“, s obzirom da je ekipa iz Slovenije iz opravdanih razloga bila odsutna.

U 18:00 upriličeno je otvaranje izložbe člana Amaterskog teatra FEDRA, likovnog umjetnika Antonia Džolana. Izložba pod nazivom „PLAKATI, LOGOTIPI I NASLOVNICE“ je održana u Holu KSC-a Bugojno.

 

Sutra nas očekuje predstava „ODISEJ – SAN O POVRATKU"  Dječije pozorište Republike Srpske, a u okviru takmičarskog programa odigrat će se predstava „ZLOGRBA“, Umjetnička akademija u Osijeku.

Prvi dan IX Bugojanskog lutkarskog bijenala

Danas, 11.09.2017. godine u 16:00, upriličeno je svečano otvaranje IX Bugojanskog lutkarskog bijenala u Pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno.
Tom prilikom, publici se obratio direktor KSC-a i Bijenala, gospodin Vahid Duraković, koji je poželio dobrodošlicu publici i zahvalio se svima koji su pomogli da se IX Bugojansko lutkarsko bijenale realizuje.
Nakon njega, u ime generalnog pokrovitelja,publici se obratio načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić koji je zvanično otvorio Bijenale, te rekao da je zadovoljstvo pomagati ovakve događaje, te obećao da će i u budućnosti davati podršku ovakvim projektima.
Nakon otvaranja publika je mogla uživati u prvoj takmičarskoj predstavi „ANDERSENOVI KUVARI“, Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda.
Predstava „ANDERSENOVI KUVARI“ , rađena  u režiji Dragoslava Todorovića, svojevrsnaje oda Andersenu i njegovom djelu. Koristeći sadržaj iz raznih Andersenovih bajki u modernoj lutkarsko-muzičko-plesno-pantomimskoj predstavi, Dragoslav Todorović je predstavio Andersena kao velikog čarobnjaka igre. Ova predstava oduševila je mlađu, ali i stariju publiku držeći njihovu pažnju tokom cijelog izvođenja.
Na okruglom stolu, koji je održan odmah poslije predstave u Maloj sali KSC-a, zajedno sa moderatorom, Ljubicom Ostojić i stručnim žirijem, gledaoci su razgovarali o ovoj predstavi gdje su imali priliku dati svoje mišljenje.
U 18:30 sati publika se premjestila u Umjetničku galeriju KSC-a na otvaranje izložbe slika Fundusa Umjetničke galerije BiH,pokojnog  Ismeta Mujezinovića pod nazivom  „CRTEŽI“.
Sutra su po rasporedu predstave „O DEČKI IN PINGVINU“, u režiji Zoran Petrović i „DEVETA OVČICA“, u režiji  Ljudmile Federove, te otvaranje izložbe Antonia Džolana „PLAKATI, LOGOTIPI I NASLOVNICE“.
Osim toga, u saradnji sa Donjim Vakufom, sutra će se odigrati predstava  „ZLOGRBA“ (Ria Trdin) u Donjem Vakufu – JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf. 

IX Bugojansko lutkarsko bijenale

Bugojno 2017.

 

Ponedjeljak, 11.09.

 

Pozorišna dvorana KSC Bugojno, 16,00 sati

-          Svečano otvaranje

 

Pozorišna dvorana KSC Bugojno, 16,15 sati – takmičarski program

-          Malo pozorište „Duško Radović“ Beograd

„ANDERSENOVI KUVARI“(Dragoslav Todorović Šilja)

Reditelj: Dragoslav Todorović Šilja

 

Mala sala KSC Bugojno, 17,30 sati

-          Okrugli sto

 

Umjetnička galerija KSC Bugojno, 18,30 sati

-          Fundus Umjetničke galerije BiH

Ismet Mujezinović - CRTEŽI

 

Mala sala KSC Bugojno 19,00 – 21,00 sati

-          Radionica „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“ 

Predavač: Dragoslav Todorović Šilja

 

Sala za sastanke KSC Bugojno 19,00 – 21,00 sati

-          Radionica „Izrada lutaka“

Predavač:doc. ArtD. Ria Trdin

 

Utorak, 12.09.

 

Baletna salaKSC Bugojno 9,00 – 11,00 sati

-          Radionica „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“ 

 

Sala za sastanke KSC Bugojno9,00 – 11,00 sati

-          Radionica „Izrada lutaka“

 

Pozorišna dvorana KSC Bugojno – kamerna scena, 11,00 sati – takmičarski program

-          Lutkovno gledališće Maribor

„O DEČKI IN PINGVINU“

Reditelj: Zoran Petrović

 

 

Donji Vakuf - JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf 13,00 sati

-          Umjetnička akademija u Osijeku

„ZLOGRBA“ (Ria Trdin)

 

Pozorišna dvorana KSC Bugojno, 16,00 sati – takmičarski program

-          Dječije kazalište Branka Mihaljevića – Osijek

„DEVETA OVČICA“(Silvija Šesto)

Rediteljica: Ljudmila Federova

 

Mala sala KSC Bugojno, 17,00 sati

-          Okrugli sto

 

Hol KSC Bugojno 18,00 sati

-          Otvaranje izložbe Antonio Džolan „PLAKATI, LOGOTIPI I NASLOVNICE“

 

Mala sala KSC Bugojno 19,00 – 21,00 sati

-          Radionica „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“ 

 

Sala za sastanke KSC Bugojno 19,00 – 21,00 sati

-          Radionica „Izrada lutaka“

 

Srijeda, 13.09.

 

Baletna sala KSC Bugojno 09,00 – 11,00 sati

-          Radionica „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“ 

 

Sala za sastanke KSC Bugojno 09,00 – 12,00 sati

-          Radionica „Izrada lutaka“

 

Mala sala KSC Bugojno 11,00 sati

-          Umjetnička akademija u Osijeku

„ZLOGRBA“ (Ria Trdin)

 

Pozorišna dvorana KSC Bugojno, 16,00 sati – takmičarski program

-          Dječije pozoršte Republike Srpske

„ODISEJ – SAN O POVRATKU“

Rediteljica: Biserka Kolevska

 

Mala sala KSC Bugojno, 17,00 sati

-          Okrugli sto

 

Mala sala KSC Bugojno 19,00 – 21,00 sati

-          Radionica „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“ 

 

Sala za sastanke KSC Bugojno 19,00 – 21,00 sati

-          Radionica „Izrada lutaka“

 

 

 

 

 

Četvrtak, 14.09.

 

Baletna sala KSC Bugojno  09,00 – 11,00 sati

-          Radionica „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“ 

 

Sala za sastanke KSC Bugojno 09,00 – 11,00 sati

-          Radionica „Izrada lutaka“

 

Mala sala KSC Bugojno 11,00 sati

-          UG „Scena“/Gradsko pozorište Živinice

„PUSTOLOVINE VESELOG LUTKA NEŠUTKA“ (Zlatko Jugović)

Reditelj: Zlatko Jugović

 

Mala sala KSC Bugojno 15,00 sati

-          Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo – Odsjek dramaturgije

Scensko čitanje teksta „Majka“ - Nedžma Čizmo - studentica treće godine

 

Pozorišna dvorana KSC Bugojno, 16,00 sati – takmičarski program

-          Pozorište lutaka Mostar

„LJEPOTICA I ZVIJER“ (Madame de Villenuve)

Reditelj: Todor Valov

 

Mala sala KSC Bugojno, 17,00 sati

-          Okrugli sto

 

Mala sala KSC Bugojno18,00 sati

-          Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo – Odsjek dramaturgije –

Scensko čitanje teksta „Ofelijino ludilo“ –Ajla Medanhodžić- studentica treće godne -

 

Travnik - Hrvatsko amatersko kazalište Travnik 19,00 sati

-          Umjetnička akademija u Osijeku

„ZLOGRBA“ (Ria Trdin)

 

Gradski trg 19,30 sati

-          UG „Scena“/Gradsko pozorište Živinice

„PUSTOLOVINE VESELOG LUTKA NEŠUTKA“ (Zlatko Jugović)

Reditelj: Zlatko Jugović

 

Mala sala KSC Bugojno 20,00 – 22,00 sati

-          Radionica „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“ 

 

Sala za sastanke KSC Bugojno 20,00 – 22,00 sati

-          Radionica „Izrada lutaka“

 

Petak, 15.09.

 

Mala sala KSC Bugojno 09,00 – 11,00 sati

-          Radionica „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“ 

 

Sala za sastanke KSC Bugojno 09,00 – 11,00 sati

-          Radionica „Izrada lutaka“

 

 

 

 

Mala sala KSC Bugojno 10,00 sati

-          ASU Sarajevo – studentska predstava

„ZAPADNA NIGDILIJA“ (Eleanor Fayreon)

Mentor: Mario Drmač

 

Donji Vakuf - JU Centar za kulturu, informisanje i sport Donji Vakuf 11,00 sati

-          UG „Scena“/Gradsko pozorište Živinice

„PUSTOLOVINE VESELOG LUTKA NEŠUTKA“ (Zlatko Jugović)

Reditelj: Zlatko Jugović

 

Pozorišna dvorana KSC Bugojno, 11,15 sati – takmičarski program

-          JU GRADSKO POZORIŠTE Podgorica

„BAJKA O RIBARU I RIBICI“ (Aleksandar S. Puškin)

Reditelj: Jevgenij Ibragimov

 

Mala sala KSC Bugojno 12,30 sati

-          Promocija zbornika tekstova koji su imali scensko čitanje na Susretima pozorišta/kazališta lutaka BiH i na Bugojanskom lutkarskom bijenalu

 

-          Prezentacija projekta: Bijenalni konkurs za lutkarski tekst na nivou BiH

Gornji Vakuf  Uskoplje - Osnovna škola „Gornji Vakuf“ 16,00 sati

-          UG „Scena“/Gradsko pozorište Živinice

„PUSTOLOVINE VESELOG LUTKA NEŠUTKA“ (Zlatko Jugović)

Reditelj: Zlatko Jugović

 

Mala sala KSC Bugojno 18,00  sati

-          Prezentacija radionice „Izrada lutaka“

Predavač:doc. ArtD. Ria Trdin

 

Mala sala KSC Bugojno 19,00 sati

-          Prezentacija radionice „Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti“

Predavač: Dragoslav TodorovićŠilja

 

Pozorišna dvorana KSC Bugojno20,00 sati

-          Dodjela nagrada i zatvaranje Bijenala

 

 

D  I  R  E  K  T  O  R
 Vahid Duraković  s.r.

Lutkarska republika živi svoj san!

 

Draga djeco, učesnici, prijatelji,

 

Kad bi svi ljudi na svijetu
baš kao sva djeca na svijetu
o kad bi svi ljudi na svijetu
odlučili da:

 

dođu u našu Lutkarsku republiku.

 

Da vide svu tu djecu, sve te bajke, sve osmijehe,

sve te lutke, svu tu veselu odraslu djecu.

 

Da osjete dječije snove, nadanja, strahove,

da vide te blistave oči, iskrene poglede.

 

Kad bi svi ljudi na svijetu

odlučili da dođu u našu Lutkarsku republiku

da zajedno maštamo

da spletemo ruke.

 

Da osmijehom rastjeramo strahove

da vratimo san

i zajedno zapjevamo „Kad bi svi ljudi na svijetu“.

 

Dobro došli u Lutkarsku republiku, dobro došli na IX Bugojansko lutkarsko bijenale!

Raširite osmijeh, otvorite oči, pjevajte, igrajte i plešite sa svojim lutkama jer Lutkarska republika živi svoj san.

 

Vahid Duraković

JOSIP PEJAKOVIĆ “BH. STEND-DRP TRAGEDY”

 

"Bh. stend-drp tragedy" je, prema njegovim riječima, svojevrstan doprinos pomami stand up komedija. 

"Ja sam mislio da Bosnu ipak treba predstaviti u drugom svjetlu, a ne vicevima o Sulji i Muji i natezanju na WC šolji. Bosna i Hercegovina zaslužuje puno više satire, pažnje i mudrosti, a ne primitivizma i onog čime smo bombardovani svih ovih godina kroz te komedije, koje u Americi zovu ustani i govori. Oni su to ozbiljno shvatili, a kod nas je to ustani i jedi g****", nastavlja glumac.

Njegov obračun sa njima, ne sa stand up komičarima, već onima koji su nas, građane ove zemlje, doveli u situaciju u kakvoj smo danas kreće sa početnim tekstom "Drug Tito nam je govorio da se spremamo k’o da će sutra biti rat, pod jedan, a pod dva da radimo sve na tome da petsto godina bude mir".

 

 

Posljednji dan Festivala Kazališna družina ŠTOLCER Čakovec odigrala je predstavu „Ne izlazi bez čarapa“, u režiji Dejana Buvača, nakon čega je upriličena ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela nagrada.

Žiri publike ove godine je bio u sljedećem sastavu: Alma Jusufbegović, Sanela Kolovrat, Ratko Kolovrat, Aida Bešlagić, Edin Korjenić, Dubravka Vukadin, Demir Džaferović, Vanda Herceg, Mirsada Hadžiabulić i Elma Bevrnja. Nagradu za najbolju predstavu dodijelili su Gradskom pozorištu Trebinje sa predstavom „Pisac porodične istorije“.


 

 

45. TEATARSKI FESTIVAL  FESTIVAL BiH  „FEDRA“

NAGRADE FESTIVALA

izvještaj stručnog žirija

 

Žiri 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA – Jelena Trepetova-Kostić, glumica, predsjednica žirija, Dragan Komadina, dramaturg i Nedžad Fejzić, teatrolog – vidio je od 13. do 20. 7. 2017. sedam predstava u službenom programu festivala.

Na završnoj sjednici održanoj 20. jula/srpnja 2017., žiri je donio  ODLUKU:

 

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi PISAC PORODIČNE ISTORIJELjubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje.

Riječ je o predstavi, „tragičnoj farsi u deset slika“,  koja u zavidnoj mjeri scenske sinergije dramskog teksta, redateljskog postupka i glumačke igre promišljenim teatarskim jezikom iznova postavlja kritički i emotivni upit  o krhkom biću porodice  - ali i individuuma – u žrvnju balkanske buke i bijesa povijesti. Fotošopirana, povijesno-mitologizirana, okamenjena porodična istorija/slika/identitet, pretvara se, „deziluzioniziranjem“, u scensku sliku svoje agonije.

 

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se SLOBODANU MARUNOVIĆU, redatelju predstave  „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje.

Slobodan Marunović sigurnim vođenjem ansambla – kroz iznimno precizna i tačna redateljska rješenja –iščitava složeni, „klasični“, dramski tekst Ljubomira Đurkovića, i uobličava predstavu jasnih i komunikativnih scenskih znakova.

 

Nagrada za najboljeg glumcadodjeljuje se MIRZI KRTIČIĆU, glumcu  KUD „Adem Alić“ iz Gračanice,  za ulogu Lakija u predstavi „Maratonci trče počasni krug“  Dušana Kovačevića u režiji Mirele Trepanić.

Uspješno izbjegavši neposredno referiranje, „puko preslikavanje“ , filmskog glumačkog klasika, Mirza Krtičić gradi lik Lakija, čovjekanesputanog zakonima višeg civilizacijskog reda, sugestivno proživljenom glumačkom igrom i gestikom,  u rasponu od realističkog privida do burlesknog i apsurdnog.

 

Nagrada za najbolju glumicu dodjeljuje se VESNI ĐURIĆ, glumici Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Jovanke Milošić u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića.

Uz minimalna vanjska sredstva svoju scensku prezentnost Vesna Đurić postiže najzahtjevnijim glumačkim sredstvom – stapanjem sa likom – i impostiranjem njegove osnovne note - majke, supruge koja iz kaveza egzistencijalno-antropološkog  patrijarhata, zapravo na svom ženskom „principu“ pokušava održati porodicu na okupu – iz koje gradi svaku scensku radnju.

 

Nagrada za najboljeg mladog glumca/glumicu  dodjeljuje se AJLI KURTOVIĆ, glumici teatra FEDRA iz Bugojna, za ulogu Amele u predstavi „Posljednja porodica“ u režiji Vahida Durakovića.

Slijedeći u svakom trenutku osnovnu dramsku liniju predstave, Ajla Kurtović, pokazuje vrlo kultiviranu teatarsku i glumačku inteligenciju i stvara lik uvjerljive scenske energije.

 

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu dodjeljuje se IGORU SVRDLINU, glumcu Gradskog pozorišta Trebinje za ulogu Slobodana Ćobe Miloševića u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u režiji Slobodana Marunovića.

U izuzetno minimalistički svedenom registru, Igor Svrdlin u najboljoj tradiciji psihološkog realizma, oživljava lik koji se, sa neizgovorenim traumatskim bolom, „otvara“  i  partnerima i publici.

Nagrada za najbolju debitantsku ulogu dodjeljuje se MILENI BOKUN,  za ulogu Mileve Kokotović  u predstavi „Pisac porodične istorije“ Ljubomira Đurkovića u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje u  režiji Slobodana Marunovića

 

Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se DAVORINU BRIŠEVCU, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Davorin BRIŠEVAC je svojim iznimno funkcionalnim scenografskim rješenjem omogućio  da redateljska, glumačka i producentska zamisao vrlo efektno „progovori“ na sceni. 

 

Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljuje se DANIJELI LOVRIĆ, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Kostimi Danijele Lovrić svojom vizualnom razigranošću vrlo uspješno prate   ludičku posvećenost glumaca

 

Nagrada za najbolju muziku  dodjeljuje se ALOJZU ČAKARIĆU, u predstavi „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik u režiji Ante Bilića.

Originalna scenska muzika Alojza Čakarića,mnogo više od puke zvučne kulise, ne bježeći od svog „holivudskog“ uzora, svojom muzičkom imaginacijom ocrtava i svojevrsnu glazbenu „dramaturgiju“ ovog teatarskog ostvarenja. 

 

 

 

 

 

 

Žiri je odlučio dodjeliti i četiri posebna priznanja:

 

·        ALEKSANDRU PEJAKOVIĆU za rafinirani društveni angažman u adaptaciji i režiji predstave „Tetovirani Isus“

 

·        ESADU GRBEŠIĆU, MIRALEMU DŽAFEROVIĆU, NEDŽADU ĐUVIĆU, MIRZI KRTIČIĆU I ADNANU AHMETBEGOVIĆU, glumcima  KUD „Adem Alić“ iz Gračanice za kolektivnu igru kao članovima porodice Topalović u predstavi „Maratonci trče počasni krug“  Dušana Kovačevića u režiji Mirele Trepanić 

 

·         producentu  ANTI BILIĆU za vizualni identitet projekta „Pobuna u kokošinjcu“ u izvedbi Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik.

 

 

 

 

                                U Bugojnu, 21. 7. 2017.

 

______________________________________

Jelena Trepetova Kostić, predsjednica žirija

 

______________________________________

Dragan Komadina, član žirija

 

______________________________________

Nedžad Fejzić, član žirija 

 

 

 

SEDMI DAN 45. TEATARSKOG FESTIVALA BIH FEDRA     19. 07. 2017

Večeras je odigrana posljednja predstava u okviru Zvaničnog programa 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA „Pobuna u kokošinjcu“ Amaterskog kazališta Travnik. Rađena je po motivima filma CHICKEN RUN, Nick Park i Peter Lord. Adaptaciju i režiju potpisuje Anto Bilić.

Predstava “Pobuna u kokošinjcu” je, ustvari, predstavljanje vremena u kojem živimo. U kokošinjcu, kao i u današnjem svijetu, problem predstavlja um koji ne može prihvatiti da se može živjeti bolje. To je, ustvari, život kakav mi živimo: pun gluposti, zavisti, neiskrenosti, prožet pokojom iskrenom ljubavi, lošim međuljudskim odnosima, a nakraju nas u svakom od navedenih slučajeva čeka smrt, bez obzira na trenutačnu sreću i uspjeh.

Svi mislimo i vjerujemo da je trava zelenija negdje drugdje, ali kada dođemo na to drugo mjesto vidimo da je ona smeđa i zgažena, i nije onakva kakvom smo je zamišljali.
Za stariju publiku ovo je istina o današnjici, a za djecu je ovo samo bajka.

 

Sutra je na rasporedu Kazališna družina ŠTOLCER Čakovec „Ne izlazi bez čarapa“, u režiji Dejana Buvača, nakon čega će uslijediti proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

 

ŠESTI DAN 45. TEATARSKOG FESTIVALA BIH FEDRA     18. 07. 2017

Predstava „Pisac porodične istorije“, rađena po dramskom tekstu Ljubomira Đurkovića, a u režiji Slobodana Marunovića, večeras je predstavljena bugojanskoj publici u okviru Zvaničnog programa 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA. Glumačka ekipa Gradskog pozorišta Trebinje je oduševila prepunu dvoranu Kulturno- sportskog centra, što je na kraju bilo nagrađeno snažnim ovacijama.

Iako je komad napisan prije trideset godina, i danas je svjež i aktuelan. Ova tragična farsa u deset slika na humorističan i univerzalan način govori o obezličenju koje su nametnuli ratni i poslijeratni događaji u kojima je brat digao ruku na brata i čije posljedice više ne mogu nadoknaditi ni slavni preci, ni medalje, ni alkohol. Svi likovi u ovoj predstavi nose svoj autentičan znak, breme neprilagođenosti svijetu koji je nemilosrdan prema običajnim, folklorom obojenim iluzijama. Oni kao da lebde u vakuumu praznog hoda nacionalnih historija ovih prostora.

 

Sutra će Amatersko kazalište Travnik odigrati „Pobunu u kokošinjcu“, posljednju predstavu u Zvaničnom programu. Adaptaciju i režiju uradio je Anto Bilić. 

 

 

PRATEĆI PROGRAM 45. TEATARSKOG FESTIVALA BIH FEDRA     18. 07. 2017

Najmlađi ljubitelji pozorišta jutros su uživali u predstavi „Kontrolni“ Teatra FEDRA Bugojno. Dječija scena pokupila je simpatije prisutnih originalnom i uigranom izvedbom.
Adaptaciju i režiju uradila je Senada Milanović po tekstu Milene Depolo. Predstava na zanimljiv način govori o problemima sa kojima se suočavaju učenici kako u školi, tako i kod kuće. Završava akcijom paljenja dnevnika kako bi izbjegli sankcije roditelja.
U cilju prilagođavanja predstave mladim glumcima, i još mlađoj publici, rediteljica se odlučila za sretan kraj.

 

 

PETI DAN FESTIVALA   17. 07. 2017

Peti dan Festivala HKUD „Dinara“ Livno, Kazališna scena Cleuna izvelo je predstavu „Žaba“ u režiji Dinka Periše.

Sutra je na rasporedu „Pisac porodične istorije“ u izvedbi Gradskog pozorišta Trebinje, a režiju potpisuje Slodoban Marunović.

 

Teatar FEDRA Bugojno će u okviru Pratećeg programa izvesti „Kontrolni“ za najmlađe, u režiji Senade Milanovć. 

 

 

ČETVRTI DAN FESTIVALA   16. 07. 2017

 

Četvrti dan Festivala Banjalučko studentsko pozorište je na kamernoj sceni izvelo predstavu „Tetovirani Isus“, u režiji Aleksandra Pejakovića.

Sutra će se predstaviti HKUD „Dinara“ Livno, Kazališna scena Cleuna sa predstavom „Žaba“, čiju režiju je uradio Dinko Periša.

 

 

PRATEĆI PROGRAM 45. TEATARSKOG FESTIVALA BIH FEDRA   16. 07. 2017.

Jutros je u prepunoj dvorani naša najmlađa publika uživala gledajući predstavu „Dugonja, Trbonja i Vidonja“ u izvedbi Pozorišta Travnik.

Za njih smo pripremili još jednu predstavu koja je na repertoaru 18.07. u 11,00.

Dođite da zajedno gledamo Teatar FEDRA Bugojno sa predstavom „Kontrolni“, u režiji Senade Milanović.

 

 

TREĆI DAN FESTIVALA  15. 07. 2017.

Na bugojanskim pozorišnim daskama večeras je odigrana predstava „Maratonci trče počasni krug“ u izvedbi KUD „Adem Alić“ Gračanica, treća predstava u okviru Zvaničnog programa Festivala. Rediteljski posao obavila je Mirela Trepanić.

Sutra je na redu Banjalučko studentsko pozorište sa predstavom „Tetovirani Isus“, u režiji Aleksandra Pejakovića.
U okviru Pratećeg programa nastupit će Pozorište Travnik sa predstavom za najmlađe „Dugonja, Trbonja i Vidonja“.

PRATEĆI PROGRAM 45. TEATARSKOG ESTIVALA BIH FEDRAL   15. 07. 2017.

 

U okviru pratećeg programa 45. Teatarskog festivala BIH FEDRA 2017. U Maloj sali KSC-a  malenoj  publici predstavili su se članovi KS Male stvari Trebinje sa predstavom "MALA PRINCEZA" u režiji Željka Miloševića.

DRUGI DAN FESTIVAL

 Večeras je u prepunoj Pozorišnoj dvorani Kulturno- sportskog centra Bugojno u okviru 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA odigrana predstava „Ćelava pjevačica“ Teatra TOTAL Visoko. Režiju potpisuje Jesenko Muzaferija.

 

Sutra će se bugojanskoj publici predstaviti KUD „Adem Alić“ Gračanica sa predstavom „Maratonci trče počasni krug“, u režiji Mirele Trepanić.
U okviru Pratećeg programa za najmlađu publiku će biti izvedena predstava „Mala princeza“ KS Male stvari Trebinje, u režiji Željka Miloševića.
DRUGI DAN FESTIVAL

 Večeras je u prepunoj Pozorišnoj dvorani Kulturno- sportskog centra Bugojno u okviru 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA odigrana predstava „Ćelava pjevačica“ Teatra TOTAL Visoko. Režiju potpisuje Jesenko Muzaferija.

Sutra će se bugojanskoj publici predstaviti KUD „Adem Alić“ Gračanica sa predstavom „Maratonci trče počasni krug“, u režiji Mirele Trepanić.
U okviru Pratećeg programa za najmlađu publiku će biti izvedena predstava „Mala princeza“ KS Male stvari Trebinje, u režiji Željka Miloševića.

Otvoren 45. Teatarski festival BIH FEDRA 13. 07. 2017.

Večeras je u Bugojnu zvanično otvoren 45. Teatarski festival BiH FEDRA, najstariji festival amaterskih pozorišta u BiH. Dobrodošlicu brojnoj publici u ime organizatora je poželio direktor Festivala Vahid Duraković. Zahvalio se svima onima koji pomažu u njegovoj realizaciji, posebno izdvojivši nesebičnu pomoć načelnika općine Bugojno Hasana Ajkunića, bez čije finansijske podrške Festival ne bi mogao živjeti u današnjem vremenu. "I ove godine nastavljamo saradnju sa pozorištima u Hrvatskoj i Srbiji. Pobjednik će imati priliku učestvovati na Repassage festu u Ubu i na 13. Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta Jadran 2017.“, rekao je Duraković. Iskoristio je priliku da još jednom pozove građane Bugojna i susjednih općina da u što većem broju posjećuju predstave i uživaju izvedbama najboljih amaterskih pozorišta s područja BiH. Prvu noć Festivala odigrana je predstava domaćina. Teatar FEDRA Bugojno izveo je predstavu „Posljednja porodica“, po tekstu i u režiji Vahida Durakovića.

Sutra je na rasporedu „Ćelava pjevačica“ Teatra TOTAL Visoko, u režiji Jesenka Muzaferije.

U okviru Festivala bugojanska publika je imala priliku uživati i u izložbi Umjetničke galerije BiH i izložbi koju je priredio Antonio Džolan

   PRESS KONFERENCIJA POVODOM 45. TEATARSKOG FESTIVALA BiH FEDRA

Bugojno će u periodu od 13. do 20. jula biti domaćin 45. Teatarskog festivala BiH FEDRA. Na danas održanoj konferenciji za medije govorili su direktor Festivala Vahid Duraković, načelnik grada Bugojna Hasan Ajkunić, urednik biltena Nedžad Milanović i PR Festivala Edna Supur.

Organizator Festivala je Kulturno-sportski centar Bugojno, a generalni pokrovitelj općina Bugojno.

Direktor Festivala je rekao nešto više o historiji Festivala i njegovoj organizaciji, a urednik biltena je predstavio koncept ovogodišnjeg biltena u kome publika može svakodnevno pročitati detalje o predstavama i učesnicima Festivala. Načelnik je izrazio zadovoljstvo što je upravo Bugojno domaćin najstarijeg festivala amaterskih pozorišta u BiH. 

Za ovogodišnju FEDRU od strane amaterskih pozorišta, te pozorišnih grupa prijavljeno je 15 predstava. Selektor Nedžad Ibrahimović u Zvanični program je uvrstio 7 najboljih:

- Teatar FEDRA Bugojno „Posljednja porodica“, režija: Vahid Duraković
- Teatar TOTAL Visoko „Ćelava pjevačica“, režija: Jesenko Muzaferija
- KUD Adem Alić Gračanica „Maratonci trče počasni krug“, režija: Mirela Trepanić
- Banjalučko studentsko pozorište „Tetovirani Isus“, režija: Aleksandar Pejaković
- HKUD “Dinara” Livno, Kazališna scena Cleuna „Žaba“, režija: Dinko Periša
- Gradsko pozorište Trebinje „Pisac porodične istorije“ režija: Slobodan Marunović i
- Amatersko kazalište Travnik „Pobuna u kokošinjcu“, režija: Anto Bilić.

Ove godine Stručni žiri je u sljedećem sastavu: Jelena Trepetova-Kostić, Nedžad Fejzić i Dragan Komadina. Moderator okruglih stolova je Strajo Krsmanović.

U okviru Pratećeg programa publika će imati priliku gledati četiri predstave:
- KS Male stvari Trebinje „Mala princeza“, režija: Željko Milošević
- Pozorište Travnik „Dugonja, Trbonja i Vidonja“, režija: kolektiv
- Teatar FEDRA Bugojno „Kontrolni“, režija: Senada Milanović
- Kazališna družina ŠTOLCER Čakovec „Ne izlazi bez čarapa“, režija: Dejan Buvač.

Pored toga, Festival je obogaćen i sa dvije izložbe koje će upriličiti Umjetnička galerija BiH i Antonio Džolan, te radionicama glume pod rukovodstvom Slađane Zrnić, glumice Narodnog pozorišta Republike Srpske.

 

 

 

45. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno 2017.

P R O G R A M

 

 

ČETVRTAK, 13.07.2017.

 

Prateći program

19,00 - Umjetnička galerija BiH:  Izložba slika “KAMMEN”

Umjetnička galerija KSC Bugojno

 

19,30 – Antonio Džolan – Izložba “DIZAJN PLAKATA I LOGOTIPA”, Hol KSC Bugojno.

 

20,15 - Svečano otvaranje, Pozorišna dvorana

 

Takmičarski program (70 min)

20,30 - Teatar FEDRA Bugojno “POSLJEDNJA PORODICA” (Vahid Duraković), režija: Vahid Duraković, Pozorišna dvorana

 

21,45 - Okrugli sto, Mala sala

 

PETAK, 14.07.2017.

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

Takmičarski program (55 min)

20,30 - Teatar TOTAL Visoko “ĆELAVA PJEVAČICA (Eugene Ionesco), režija: Jesenko Muzaferija, Pozorišna dvorana

 

 

21,45 - Okrugli sto, Mala sala

 

SUBOTA, 15.07.2017.

 

FEDRICA (45 min)

11,00 - KS Male stvari Trebinje “MALA PRINCEZA” (Ksenija Stojanović), režija: Željko Milošević, Mala sala

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

19,00 – PREZENTACIJA “40 godina Studentskog pozorišta u Banja Luci – od dramske sekcije do profesionalne teatarske produkcije”

Učesnici: A. Pejakavić, G. Jokić, R. Ševa i D. Medojević.

Moderator: doc.dr. Ljiljana Čekić, Mala sala

 

Takmičarski program (100 min)

20,30 - KUD “Adem Alić” Gračanica “MARATONCI TRČE POČASNI KRUG” (Dušan Kovačević/Mirela Trepanić), režija: Mirela Trepanić,  Pozorišna dvorana

 

21,45 - Okrugli sto, Mala sala

 

NEDJELJA, 16.07.2017.

 

FEDRICA (60 min)

11,00 – Pozorište Travnik  “DUGONJA, TRBONJA I VIDONJA” režija: kolektiv, Pozorišna dvorana

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

Takmičarski program (80 min)

20,30 – Banjalučko studentsko pozorište “TETOVIRANI ISUS” (Mirko Kovač), režija: Aleksandar Pejaković, Pozorišna dvorana – kamerna scena (maksimalan broj gledalaca 150)

 

21,45 Okrugli sto, Mala sala

 

 

 

PONEDJELJAK, 17.07.2017.

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

Takmičarski program (65 min)

20,30 – HKUD “Dinara” Livno, Kazališna scena Cleuna “ŽABA” (Dubravko Mihanović), režija: Dinko Periša, Pozorišna dvorana – kamerna scena (maksimalno 150 gledalaca)

 

21,45 Okrugli sto, Mala sala

 

UTORAK, 18.07.2017.

 

FEDRICA (45 min)

11,00 – Teatar FEDRA Bugojno “KONTROLNI” (Milena Depolo), režija: Senada Milanović, Mala sala

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

20,30 – Gradsko pozorište Trebinje „PISAC PORODIČNE ISTORIJE“ (Ljubomir Đurković), režija: Slobodan Marunović, Pozorišna dvorana

 

21,45 Okrugli sto, Mala sala

 

SRIJEDA, 19.07.2017.

 

Radionica

11,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

17,00 - “Gluma” (Slađana Zrnić)

 

Takmičarski program (65 min)

20,30 – Amatersko kazalište Travnik “POBUNA U  KOKOŠINJCU”, adaptacija i režija: Anto Bilić, Pozorišna dvorana

 

 

21,45 Okrugli sto, Mala sala

 

ČETVRTAK, 20.07.2017.

 

11,00 - Prezentacija radionica “GLUMA”, voditeljica Slađana Zrnić, Mala sala

 

U čast nagrađenih (90 min)

19,30 – Kazališna družina ŠTOLCER  Čakovec (Hrvatska) – “NE IZLAZI BEZ ČARAPA” (Kristina Štebih), režija: Dejan Buvač, Pozorišna dvorana

 

 

21,00 – DODJELA NAGRADA, Pozorišna dvorana

 

 

 

 

 

OSNOVNA MUZIČKA ŠKOLA

GODIŠNJI KONCERT

16. 06. 2017.

 

 

 

U Pozorišnoj dvorani KSC-a Bugojno učenici OMŠ Bugojno održali su godišnji koncert.

Koncert je otvoren horom najmlađih učenika pripremnih razreda.

Izvođena su djela Šuberta, Mocarta, Betovena, Rahmanjinova, Bokerinija Hačaturijana i drugih velikih kompozitora.

U okviru programa uručena su priznanja za ostvarene izuzetne rezultate na ovogodišnjem federalnom i međunarodnom takmičenju učenika i studenata muzike.

Odabrane predstave za

 

45. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno 2017

 

 

 

Na 45. Teatarski festival BiH FEDRA Bugojno 2017. prijavljeno je 15 predstava. Selektor, prof. dr. Nedžad Ibrahimović, u Takmičarski program izabrao je sljedećih sedam predstava.

 

 

 

- BANJALUČKO STUDENTSKO POZORIŠTE - “Tetovirani Isus”, režija: Aleksandar Pejaković, adaptacija A. Pejaković, po motivima iz proza Mirka Kovača.

 

- TEATAR FEDRA BUGOJNO - “Posljednja porodica”, režija i tekst: Vahid Duraković

 

- KUD „ADEM ALIĆ“ GRAČANICA - Maratonci trče počasni krug”, režija: Mirela Trepanić, tekst: Dušan Kovačević

 

- HRVATSKO AMATERSKO KAZALIŠTE TRAVNIK - “Pobuna u kokošinjcu”,režija i adaptacija: Anto Bilić

 

- HKUD „DINARA“ LIVNO -  “Žaba”, režija: Dinko Periša, tekst: Dubravko Mihanović

 

- TEATAR TOTAL VISOKO -  “Ćelava pjevačica”, režija: Jasenko Muzaferija, tekst: Eugene Ionesco

 

- GRADSKO POZORIŠTE TREBINJE - “Pisac porodične istorije”, režija: Slobodan Marunović, tekst: Ljubomir Đurković

Festival će se održati od 13.07. do 20.07.2017. godine. Pored navedenih predstava tokom Festivala će se realizirati i dodatni prateći program: gostujuće predstave iz susjednih država, radionice za učesnike, promocije knjiga i izložbe slika.

Članovi žirija na 45. Festivalu FEDRA će biti: Dragan Komadina, Nedžad Fejzić i Jelena Trepatova - Kostić. Razgovore nakon odigranih predstava moderirat će Strajo Krsmanović.

Organizator Festivala je Kulturno sportski centar Bugojno a generalni pokrovitelj Općina Bugojno.

22. Susret pozorista/kazalista lutaka BiH Bugojno  

 

19. septembar 2016.
Ponedjeljak, 19.09.2016.
16.00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno
Sveceno otvaranje 22. Susreta pozorista/kazalista lutaka BiH, Vokalni ansambl Bugojno i Horoljupci, 16.10 - Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program Pozoriste lutaka Mostar "LJEPOTICA I ZVIJER" (Madam de Vilnev) - 50 min, rezija: Todor Valov. 17,00 Mala sala okrugli sto.
Utorak, 20.09. 2016. 
11,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program, GP Jazavac Banja Luka & NEVID Teatar "PUSTOLOVINE BOLETA KOMETE" 45 min. Autorski projekt Marka Dukica.
16,00 - Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program. Pozoriste Male stvari Trebinje "TRI G-ROCK PRASETA" (Amela Vucenovic) 45 min. Rezija: Zeljko Milosevic.
17,00 Mala sala KSC Bugojno okrugli sto.
18,30 Pozorisna dvorana KSC Bugojno. Djecje pozoriste Eko Art Bugojno "PINOKIO" Rezija: Sanja Krnjajic.
Srijeda, 21.09. 2016.
11,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program. Lutkarsko kazaliste Mostar "BAJKA O SRECI" (Isabela Degorska)45 min. rezija: Jaroslaw Antoniuk.
16,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program. Pozoriste mladih Sarajevo "PATKICA BLATKICA" (N. Genet i T. Gurevtz) 40 min. Rezija: Irfan Avdic. 17,00 Mala sala KSC Bugojno, okrugli sto.
18,30 Gradski trg djecji program: KIKE BUDALIKE 45 min, Horoljupci Vokalnog ansambla Bugojno.
Cetvrtak, 22.09.2016.
11,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno takmicarski program, SARTR Sarajevo/Studio lutkarstva Sarajevo "MALA SIRENA" (Ljubica Ostojic)45 min. Rezija: Dubravka Zrncic - Kulenovic.
15,00 Mala sala KSC Bugojno, promocija 6 novih knjiga biblioteke Mali princ i i izdanja "Bosanski knjigometar - Promotor Simo Esic i Ljubica Ostojic.
16,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno, takmicarski program - Djecije pozoriste Republike Srpske "ODISEJ - SAN O POVRATKU" 45 min. Rezija: Biserka Kolevska.
17,00 Mala sala KSC Bugojno okrugli sto.
20,30 Mala sala KSC Bugojno umjetnicka akademija Osijek diplomska studentska predstava "FAUST" 50 min. Mentor: Hrvoje Sersic.
Petak, 23.09.2016.
11,00 Mala sala KSC Bugojno umjetnicka akademija Osijek, diplomska studentska predstava "PUTOVANJE U SAMOG SEBE" 42 min. Mentor: Hrvoje Sersic.
15,00 Mala sala KSC Bugojno scensko citanje, Mario Culum & Milan Gajic "NISMO SVI LETACI".
17,00 Mala sala KSC Bugojno prezentacija radionica. Predavac: Hrvoje Sersic i Nenad Pavlovic
18,00 Pozorisna dvorana KSC Bugojno muzicki atelje BiH. Muzicko-obrazovni sistem "BASICS SKOLA"/POZORISTE MLADIH SARAJEVO "KRALJ LAV" mjuzikl, 70 min. Rezija: Djordje Jovancic i Stasa Dukic.
19,30 sati Mala sala KSC Bugojno dodjela nagrada i zatvaranje 22. Susreta.

"HASANAGINCA TEATRA TOTAL OTVORILA 44 TEATARSKI FESTIVAL FEDRA"  

 

13. juli 2016.
U 19.30 sati otvorena je izlozba slika Petra Waldega i Virgilija Nevjestica u Umjetnickoj galeriji KSC-a, u 20.15 sati u Pozorisnoj dvorani KSC-a svecano je otvoren "44 TEATARSKI FESTIVAL FEDRA 2016". Festival je zvanicno otvorio nacelnik Hasan Ajkunic. Nakon ceremonije svecanog otvaranja festivala posjetioci su mogli da uzivaju u predstavi "HASANAGINCA" Teatra TOTAL iz Visokog. Jesenko Muzaferija sa svojim ansamblom je ponudio bugojanskoj publici zasigurno jednu prigodnu predstavu, gledljivu i dinamicnu. "TOTAL" je svojom predstavom ukljucio veliki broj mladih ljudi, djece, ali i svojih starijih clanova, poput Faika Salihbegovica i Dzevada Hasanbegovica. Hasanagincu je igrala mlada amaterska glumica Hana Beslic, a Hasan-agu vec vidjen i vrsni amaterski glumac Adnan Tajic.