OBAVIJEST
IZVJEŠTAJ SELEKTORA
PROGRAM
KATALOG
BILTENI
GALERIJA
ORGANIZACIJA
DOWNLOAD
2010
2009
2008
2007
2006
PRIJEDLOG DRAMSKOG TEKSTA
LISTA DRAMSKIH TEKSTOVA

Izvještaj Selektora

Nakon odgledanih šesnaest predstava koje su prijavljene za zvaničnu konkurenciju Teatarskog festivala FEDRA u Bugojnu za 2011. godinu odlučio sam se da sledećih sedam predstava uvrstim u konkurenciju:

 1. PORODIČNE PRIČE, Pozorište "Male stvari", Trebinje

  Interesantna i maštovito režirana predstava uigranog, ujednačenog i podmlađenog ansambla Pozorišta "Male stvari" iz Trebinja. Jedna u nizu kvalitetnih predstava koje dolaze iz ovog pozorišta. Hrabar izbor teme za predstavu po već čuvenom tekstu Biljane Srbljanović.

 2. NA ČIJOJ STRANI, Teatar "Total", Visoko

  Još jedan hrabar tematski iskorak u predstavi "Na čijoj strani". Veliki zalogaj i za mnogo veće kuće, ali visočki ansambl pokazuje zašto je godinama u vrhu amaterskog pozorišta u BiH. Predstava odličnog ritma, do u tančine režirana i vrhunski izvedena.

 3. BRZINA TAME, Teatar "Fedra", Bugojno

  Odlična režija i precizna partnerska igra mlađeg i starijeg djela ansambla Teatra "Fedra" iz Bugojna u predstavi po veoma aktuelnom tekstu Stiva Tešića. Komad koji govori o drami jedne porodice režiran je i igran bez imalo patetike, uz osvjetljavanje svih onih tačaka koje su neophodne za njegovo bolje razumjevanje.

 4. PROBUDI SE, RADO, Dramski studio, Iatočno Sarajevo

  Jedna od rijetkih komedija koje su prijavljene za ovogodišnju selekciju. Znajući koliko je teže biti zanimljiv u tom pozorišnom rodu nemoguće je ne pohvaliti mlade glumce ansambla iz Istočnog Sarajeva. Veoma disciplinovani i sigurni u igri, donose nam predstavu sa mnoštvom interesantnih i raznolikih karaktera, odličnog ritma i visokog estetskog nivoa ni u jednom trenutku ne podilazeći publici. Mlad ansambl pred kojim je svjetla budućnost ukoliko nastavi da radi sa ovakvim angažmanom i prilježnošću.

 5. ČEKAJUĆI MARČELA Pozorište "Male stvari", Trebinje i Teatar "Fedra", Bugojno

  Predstava ČEKAJUĆI MARČELA nastala u koprodukciji dva pozorišta višestruko je značajna. Prije svega kao kvalitetan pozorišni čin koji nose dva već iskusna glumca, a potom i kao odličan model organizovanja pozorišnih kuća u koprodukcionoj predstavi. Dva dijametralno suprotna lika "sukobljena" na život i smrt ne ostavljaju nas ni na tren odvojene od scene i radnje ove zanimljive predstave.

 6. UDIJELITE SIROTINJI, "Pozorište mladih", Tuzla

  Mlad i ambiciozan reditelj i još mlađi ansambl tuzlanskog pozorišta napravili su scenski veoma bogatu bajku koja ima elemente cirkusa i bez imalo pardona napada sva naša čula. Pored toga, posebna vrijednost predstave je vješto uklapanje raznih žanrova, živa muzika na sceni kao i odlične plesne tačke, a sve to u jednoj nepretencioznoj i dirljivoj "običnoj" ljudskoj priči.

 7. BAMJA SA FAŠIRANIM U PRETIS LONCU, Dramski studio, Kakanj

  Još jedan ansambl iz reda "mlađih". Veoma dobro izgrađeni i profilisani karakteri, mladalačka poletnost i pozitivna drskost nadomještaju manjak iskustva i čine ovu predstavu veoma zanimljivom. Niz komičnih situacija, veoma aktuelan tekst i precizna režija preporučuju ovu predstavu za takmičarsku selekciju ovogodišnjeg festivala.

Obzirom da sam u posljednje četiri godine bio u prilici da prisustvujem vašem festivalu i lično se uvjerim na kojem je organizacionom i kvalitativnom nivou vaš festival smatram da ostale predstave nisu zadovoljile visoke standarde potrebne za učešće na festivalu.

Sumirajući utiske moram da istaknem da se na polju amaterskog teatra jasno izdvaja nekoliko dobro vođenih i profilisanih ansambala, a tu prije svega mislim na ansamble iz Bugojna, Trebinja i Visokog. Odabir komada i način rada pozorišnih stvaraoca iz ove tri sredine govori o ozbiljnom promišljanju u radu na predstavama.

S druge strane, raduje me i to što se pojavljuje veliki broj mladih koji se interesuju za amatersko pozorište koje je oduvijek bilo baza za profesinalne teatre. Međutim, jasno se vidi da mlađim ansamblima nedostaje iskustva. Pored toga, veoma je bitno da su pozorišno reanimirane ili oživjele sredine u kojima dosad nije bilo ili je bilo veoma rijetko pozorišnog stvaralaštva bilo koje vrste (Kotor Varoš, Teslić, Bihać...).

Uzimajući u obzir sve ove navedene činjenice i smatrajući da je Teatarski festival FEDRA smotra najboljih amaterskih predstava u BiH odlučio sam se da se na ovogodišnjem festivalu već navedenim kvalitetnim ansamblima koji su i ovaj put opravdali taj epitet pridružim i najperspektivnije mlade ansamble.

Selektor
Ljubiša Savanović

Pokrovitelji:

Općina Bugojno
Federalno ministarstvo kulture i sporta
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB


Zlatni sponzor:

heko

Srebrni sponzor:

sparkase

Sponzori:

idea macola bajric lb hollywood bahradv

Medijski pokrovitelji:

Depo bht Federalna rtvBugojno
Općina Bugojno BUGOJNOSPORT-SPORTSKI SAVEZ Teatar FEDRA Bugojno Moje Bugojno Bugojno.org Stonoteniski klub Bugojno Karate klub Bugojno Centar za Dramski Odgoj BiH Bug.ba