PROGRAM

Obrazac za prijavu na XIX Bugojansko proljece

OBAVIJEST ZA 14 LIKOVNO BIJENALE

OBRAZAC ZA PRIJAVU NA 14 LIKOVNO BIJENALE

PRICA AUTORA SAFETA BERBICA DOBITNIKA NAGRADE "III BUGOJANSKA VAZA" - KACUSA


plakatFerdaSmall
44. TEATARSKI FESTIVAL BiH FEDRA
Bugojno


22 lutke plakat
22. susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH


LutkarskoBijenale15
VIII BUGOJANSKO LUTKARSKO BIJENALE


bijenaleSmall
12. Bugojansko likovno bijenale


Video arhiva-Youtube

INFORMATIVNO TURISTICKI PORTAL
DAH VRBASA


SEMATSKI PRIKAZ VELIKE SCENE POZORISNE DVORANE


JEDINSTVENI CJENOVNIK USLUGA

BUGOJNOSPORT SPORTSKE NOVOSTI


IZVJESTAJ O POSLOVANJU JU KSC BUGOJNO U 2013.


IZVJESTAJ O RADU KSC-a ZA 2011

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 >>


OTVORENA IZLOZBA LIKOVNIH RADOVA
DjecijaIzlozba_BP_14.gif
17. april 2014.
U okviru Bugojanskog proljeca u holu KSC Bugojno u organizaciji ULUSD-a i KSC-a kao partnera, otvorena je izlozba likovnih radova na temu Moje Proljece.
ULUSD je raspisao djeciji likovni konkurs na temu "Moje proljece" u zelji da afirmise mlade likovne talente, pa samim tim i pruzi mogucnost da izlazu svoje radove u jednoj respektabilnoj gradskoj javnoj ustanovi JU KSC Bugojno, koja podrzava kreiranje i razvoj ovih i slicnih kulturoloskih manifestacija. Ucestvovalo je sedam osnovnih skola sa podrucja Bugojna, preko 80 radova je pristiglo na konkurs.
Ziri je odlucio za najbolje radove iz petog razreda Luka Delac iz Prve osnovne skole Bugojno, iz sestog razreda Ruzica Milicevic, iz sedmog razreda Minela Sultanovic i najbolji rad iz osmog razreda je od Jelene Gudilja.

"UCERIVANJE" JOSIP PEJAKOVIC
Ucerivanje_14.gif
16. april 2014.
U okviru manifestacije "Bugojanskog proljeca" u Pozorisnoj sali KSC-a odigrana je monodrama "Ucerivanje" proslavljenog glumca Josipa Pejakovica. Ovom urnebesnom komedijom Pejakovic obiljezeva cetrdeset godina od izvodenja kultne monodrame "Oj, zivote", koja je dozivjela oko 3.000 izvodenja na prostoru cijele ex Jugoslavije. "Ucerivanje" je, kako kaze njegov autor, logican nastavak monodrame "Oj, zivote". U glavnoj ulozi je junak kojem Pejakovic namjerno nije dao ime.

OTVORENA IZLOZBA DRAGANE DJURDJEVIC
DraganaDJ.gif
12. april 2014.
U okviru XVI. Bugojanskog proljeca u organizaciji ULUSD-a u Likovnoj galeriji otvorena je izlozba crteza "Ljubavni organi" autorice Dragane Djurdevic. Ovo je ujedno prva samostalna izlozba Dragane u Bugojnu (BIH) koja nam dolazi iz Sabca (Srbija). Izlozba se paralelno odvija i u okviru manifestacije "Bugojansko proljece". Izlozbu su otvorili Vahid Durakovic, direktor KSC Bugojno i Adina Kero predsjednica ULUSD-a. Prisutni su poslusali recitaciju pjesme autorice Vesne Parun "Rijeka i more", "Ne pitaj vise zasto te ljubim" koju je recitovala Sabina Redzic. Benjamin Redzic sa predivnim glasom otjepavao je Odiseju.
Postali smo prepoznatljivi i galerija u kojoj se rado izlaze i prezentuje javnosti, je i ova druga preko granicna izlozba radova akvarela i crteza Dragane djurdevic koja nam dolazi iz Srbije istakla je Adina Kero.
Glavni motiv na serijama crteza i akvarela nazvanim Ljubavni organi Dragane Djurdevic je ljudska figura. Umjetnica figure gotovo uvijek prikazuje u interakciji sa drugim figurama, specificnih facijalnih izraza i poza cime se ne insistira samo na kontrastu linija i formi vec i ukazuje na psiholoska stanja likova. Vizuelno definisana i upecatljiva psiholoska stanja prikazanih likova rezultat su njihovih emotivnih odnosa. Osim toga, prikazujuci predmete kao simbole, najcesce makaze, umjetnica ukazuje na vjecno prisutni kontrast u ljudskim odnosima i komunikaciji: jakog i slabog, dominantnog i inferiornog, ostrog i njeznog napisala je istoricar umjetnosti Marija Todorovic.

ZVANICNO OTVORENO XVI BUGOJANSKO PROLJECE
otvaranje_16_proljeca.gif
12. april 2014.
Nakon defilea(12.04.) dijela ucesnika ovogodisnjeg Bugojanskog proljeca, prigodnim rijecima, Vahid Durakovic, zahvalio se prvenstveno ucesnicima, zbog njihovog nesebicnog truda i zalaganja sto svake godine uljepsaju i razvesele nase Bugojansko proljece.
Na XVI. Bugojanskom proljecu ima ukupno 30 programa, a to likovne izlozbe, pozorisne predstave, koncerti, programi osnovnih i srednjih skola. Nadam se da cete u narednih mjesec i po, uzivati i svako naci za svoju dusu neki program. Zahvaljujem se svim ucesnicima, koji su se prijavili na Bugojansko proljece, nadam se da cemo tu saradnju sa skolama i udruzenjima iz Bugojna, nastaviti i u buducnosti. Mi smatramo da je Bugojansko proljece jedna od najznacajnih nasih manifestacija upravo iz razloga sto ucestvuje najvise mladih ljudi iz Bugojna. Nadamo se da ce uspjesno prezentirati svoje programe koje pripremaju po skolama i udruzenjima. Hvala vam svima, proglasavam Bugojansko proljece otvorenim rekao je na otvorenju Vahid Durakovic, direktor KSC Bugojno.
Nakon sto je XVI jubilarno Bugojansko proljece proglasio otvorenim, uslijedio je koncert Gradskog folklornog ansambla Bugojno, uz izvedbu 6 koreografija ciji su clanovi izveli razlicite spletove igara, prisutna publika vidjela je 4 grupe GFA od postojecih pet, izveli su igre iz okoline Bugojna, iz Gornjovrbaske regije, Igraj Bosno pa se razveseli sa kojom radi Sabahudin Katica - Dino, Trebevicu visok tefericu voditelja Enesa Sehica, djeciji ansambl voditelja Esada Bektasa, Prvi ansambl izveo je igre iz Banata prezentiran je na Slavonskim nosnjama, na kraju je odigran splet igara Srednje Bosne, Orgijentalne igre Starog Vranja sa kojima radi Armin Kukic. Takoder, pored igre bilo je i pjesme, u izvedbi Edne Batic, na kraju je narodni orkestar zasvirao narodno kolo.

NELA BAZDAR IZLOZBA POD NAZIVOM "MI MAJSELF END AJ"
Nela_13.gif
20. decembar 2013.
U petak, u Likovnoj galeriji Bugojno, odrzana je samostalna izlozba akademske graficarke Nelise (Nele) Bazdar pod nazivom "mi majself end Aj". Izlozba se sastojala od ciklusa radova koji su nastali u prethodne dvije godine a ukljucivali su crteze, graficke radove, slike i jednu video instalaciju. Ispred udruzenja i KSC-a obratila se Adina Kero zatim sama autorica dok je predsjednik udruzenja Hazim Cisic izlozbu proglasio otvorenom.

<< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 >>

REKLAME / SPONZORI

bihT

macolalogo

mgm

saOs

bbgard

Općina Bugojno BUGOJNOSPORT-SPORTSKI SAVEZ Teatar FEDRA Bugojno Moje Bugojno Bugojno.org Stonoteniski klub Bugojno Karate klub Bugojno Centar za Dramski Odgoj BiH Bug.ba